Home » de pins en hun verhaal

De zes Zwanen

Zou het Elisa lukken om de betovering te verbreken ? 

Deze betoverende pin kwam uit in september 2019 ter gelegenheid van de opening van het sprookje "De zes zwanen" waarop te zien is hoe Elise één van de zes hemden breit van asters. 

Winter Efteling 2018-2019

Een eenzaam klein meisje, een verlaten kind of " Het meisje met de zwavelstokjes "staat in tinten ijzig blauw afgebeeld op de winterpin voor de winter van eind 2018 begin 2019. Ze knielt in de sneeuw en heeft zojuist een stokje ontstoken, achter haar de met sneeuw bedekte stadspoort en fonkelende sterren in de nachtelijke hemel . uitgave op 11 november 2018, oplage 1.200 stuks.

 

25 jaar Volk van Laaf

Alweer 25 jaar geleden (in 1990) stak de eerste laaf zijn hoofd boven de grond daar waar nu het Lavenlaar ligt. Oermoeder lot die te te zien is op de jubileumpin hiervoor uitgegeven op 7 juni 2015 tikt al net zo lang laven van Lotje in haar Kraamhuys, één van de 15 huisjes die het Lavenlaar rijk is. Wil je weten hoe zij hier terecht kwamen, dan kun je nog altijd het verhaal aanschouwen in het Loerhuys. epp-351 oplage:500

 

Game Gallery Serie

Op de PinParadedag van zondag 5 april trotseerden vele pinverzamelaars woeste golven en zeemonsters, maakten gebruik van zwaar geschut en sloegen prachtige pins aan de haak van de vernieuwde Game Gallery. Op deze eerste Paasdag bracht de Efteling namelijk een , 11 pins tellende, ruilserie uit van de Game Gallery. Voor €3,50 per stuk kon men weer de, inmiddels welbekende, geblindeerde ?- teken zakjes kopen, met daarin een voor hun nog onbekende inhoud. Een logo pin werd uitgegeven samen met de 10 (vernieuwde) spelborden. De spellen,  Zwaar Geschut, Recht door Zee, Goede Vangst, Schipbreuk, Land in Zicht, Woelige Baren, Zeeslag, Draaikolk, Beet en Muiterij werden, net zoals het logo, uitgegeven in een oplage van 500 stuks. Het logo kreeg het EPP-nummer 339 mee en de spellen de nummers 340 tot en met 349. De geblindeerde zakjes zijn in de Loetiek te koop dus: Beproef je geluk en maak je serie compleet!

Villa Volta Serie

Horden van gewetenloos boevenpak werden op de eerste dag van maart 2015 eindelijk beloond daar er drie pins lagen te wachten in de Loetiek met als naam: "Villa Volta Serie", ons favoriete vervloekte huis. De set bestaat uit 'n pin met afbeeling van het ornament van boven de grote deuren aan de voorzijde van het huis van Hugo, één met daarop het satanische gildeteken en als derde de bok zoals deze op de banken te zien is in de laatste scene van de attractie. Deze attractie, die in 1996 voor het eerst haar deuren opende staat waar eerder de toegangspoort tot het park was. Men zegt dat de toeganspoorten van toen er echter nog steeds staan. Vreemd !!!

 Winter Efteling 2014-2015

 Een verrassende nieuwe winterpin waarbij een bol met wintere afbeelding van Lot's kraamhuys op het kapiteel van een korte zuil rust.

In het kraamhuys, waarbij in dit geval is gekozen voor de ontwepschets van Ton van de Ven, worden laven door moeder Lot van lotje getikt op hun laveltje. De muren binnenin hangen dan ook vol larfjes en in n hoek zit laaf Lowik te wachten tot ook hij van lotje wordt getikt. epp:331  €6,-

 

De put van Vrouw Holle ... 

Er was eens een vrouw die 2 dochters had, Rita en Mina ... Zo begint het Sprookje van Vrouw Holle dat al duizenden keren is beluisterd aan de rand van de put, die sinds 1952 het park siert. Van alle negen afbeeldingen die in deze put getoont worden tijdens het verhaal is op de PinParadedag van 7 september 2014 een pin uitgekomen. Vrouw Holle is sinds winter 2006 ook zelf werkend te aanschouwen naast de put, waar haar huis nu staat. De uitgebrachte pins van €3,50 per stuk worden verkocht in zwarte zakjes zodat je niet kunt zien welke van de 9 pins erin zit.

Smid serie 6  

   

Sinds augustus 2014 is de smid weer flink aan het werk gegaan om een nieuwe serie pins te smeden. Vanaf vandaag de dag kunnen we dus 4 gloednieuwe pins aan onze collectie toevoegen. De Smid serie, die om zijn Pieckse afbeelding pins bekend staat, brengt in de 6e serie, van de in 2003 opgerichte set, ons 4 nieuwe pins met afbeeldingen van personages die in en rondom het bekende Anton Pieckplein te vinden zijn. Het Koekenvrouwtje (te vinden bij "De Hoorn des overvloeds"), de Heks (te vinden op de heksenpoort van het Sprookjesbos), St. Nicolaas (te vinden op de poort van het St. Nicolaasplein) en de Marskramer (te vinden boven de ingang van de gelijknamige winkel) zijn uitgegeven in een oplage van 5.000 stuks en  voor 1 euro per stuk te verkrijgen bij "het Smidje".

 

Sprookjesboom de musical, een wonderlijk muziekfeest 

 

Vanaf de PinParadedag van 3 augustus kunnen wij weer een nieuwe Sprookjesbooom de musical pin toevoegen aan onze collectie. Een pin die precies weergeeft waar de musical over gaat; muziek al is de instrumentenverdeling anders dan in het themalied:

Het is hier feest dus wij gaan los
We maken muziek in het Sprookjesbos
Hey! Zing maar met ons mee
Laat je horen!
Draak speelt drums Roodkapje gitaar
Klein Duimpje fluit en Heks zingt raar
Kom er bij , feest gewoon met ons mee

Maar dat mag de pret niet drukken. De pin is omlijst in een luxe lijst met een muzieksleutel er op. De oplage van deze pin is 1.000 stuks en voor 5 euro is hij van jouw zolang de voorraad strekt.  

 

Zeven Pleinen Festijn 2013

  

Vanaf 13 juli 2013 tot en met 31 augustus 2013 werd er iedere zaterdagavond op een zomeravond een nieuwe pin uitgegeven in de Zeven Pleinen Festijn 2013 serie. In het midden van deze serie vind je een ronde pin met de tekst "Zeven pleinen Festijn 2013"erop ( EPP 286) eromheen verschenen 7 pins met ieder een afbeeling en de naam van 1 der 7 pleinen. De pins waren € 6,00 per stuk en hebben elk een oplage van 750 stuks.  

 

     Raveleijn 2013

 

Sinds 30 april 2013 is een compleet nieuwe show te zien in Raveleijn. De stadspoort is nu ook in verkleinde versie in de arena geplaatst en de Draconicon houdt zich verborgen onder een nieuwe toren. Reden genoeg voor een prachtig uitgewerkte pin waarop veel herkenbaars te zien is wat ons doet denken aan Raveleijn, de stad waar raven ruiters zijn. Van de pin met EPP-nummer 283 zijn er 1750 gemaakt. Hij is uitgegeven op de pindag van 5 mei 2013. 

Efteling park

Het huis van de vijf zintuigen ofwel het entreegebouw van attractiepark De Efteling gaat na sluitingstijd op slot, althans dat beeld deze pin uit die op 3 maart 2013 uit is gekomen. Op de voorgrond ligt de parksleutel in het gras en in de verte zien we silhouetten van Python en Langnek. Er zijn 750 van deze pins met Efteling PinParade Nummer 278 verkocht.

 

Sprookjespark De Efteling "Fakir"

 

Op 6 januari een tweede pin "Sprookjespark De Efteling", deze keer met een nostalgische fakir omringd door vogels en kabouters als afbeelding met vijf rode en zes gele rode tulpen voor hem. Deze pin met EPP-nummer 251 is de eerst pin in het jaar 2013 en werdt verkocht in combinatie met een pinkoord en 6 pins om te kunnen ruilen.

 

Winter Efteling 2012 - 2013

 Eén van de zes versteende herauten zoals te zien op het Herautenplein in Het sprookjesbos staat in blauwtinten afgebeeld op de winterpin van 2012-2013 met op de achtergrond het torentje met de magische klok en de ruitertjes. Er zijn er 750 van gemaakt en hij heeft EPP-nummer 250 meegekregen. Gelukkig kost hij geen 3 zakken goud, geen 1 zak goud, maar gewoon 5 euro.

De Nieuwe kleren van de keizer. 

 

 Het nieuwe sprookje in het sprookjesbos van de Efteling is vanaf donderdag 8 november 2012 te bewonderen. Op 4 november verscheen reeds de pin. Een sierlijke tekst "De Nieuwe Kleren van de Keizer" op de voorkant waar de naald nog op het werkje ligt. Onderaan een kledinghangertje dat los kan worden gehaald van de rest van de pin.

 

                                                                                                                         10 jaar Efteling Theater

 

In 2002 opende het huidige Efteling theater gelegen naast het entreegebouw van het park De Efteling. Het vooraanzicht bestaat uit een rijkelijk versierd gebouw in Victoriaanse stijl. Vanaf 19 september 2012 keren de Sprookjesbosbewoners hier weer terug op de planken voor een gi-ga-gantisch nieuw musicalavontuur. De 10 jaar Efteling theater-pin kent een oplage van 750 stuks en kost €6,00. Uitgegeven op 2 september 2012.

     Zeven Pleinen Festijn

 

   De serie ~Zeven Pleinen Festijn~ pins, een basispin met 7 lampionnen. Elke week tijdens het zomers festijn werdt er om 18:00 een dangle-pin uitgegeven in de vorm van een lampion die men aan de basispin kon hangen.  De eerst pin met lampion van het Ruigrijkplein werdt tesamen met de basispin verkocht aan €12,50 op de eerste zaterdag van het festijn, de andere lampions waren €5,00 per stuk. Deze pins kennen een oplage van 750 stuks.

 

Kleine Boodschap

De Kabouter die al sinds 1952 met zijn duim wijst naar de plek waar je een kleine boodschap kunt doen heeft nu eindelijk zijn eigen pin. Ooit was hij, evenals Langnek en Pardoes de mascotte van de Efteling. In het park spreekt hij ook de woorden "kleine boodschap ... kleine boodschap". De pin was heel even te koop in de Loetiek nadat hij enige tijd exclusief via de webshop te verkrijgen was voor 4 euro, het laatste beetje pins is gebruikt om aan de starterssets te hangen. Het epp-nummer is 219 en de oplage bedraagt 750 stuks.

    Klein Duimpje

 

De jongste zoon van de houthakker en zijn vrouw was volgens het sprookje zo klein dat ze de zoon Klein Duimpje noemden. Hij is het onderwerp van de pin die is uitgebracht op de pinparadedag van maart. Voor de pin is de afbeelding boven "In de Gelaarsde kat" als voorbeeld genomen in plaats van de originele wat meer gedetailleerde originele tekening van Anton Pieck. Klein duimpje stond al eerder op een pin, namelijk de pin met EPP-nummer 10. Sinds 1998 is Klein Duimpje in het sprookjesbos niet alleen meer boven de prullenmanden maar ook als één van de sprookjes te bewonderen. De pin kent een oplage van 750 stuks en heeft als EPP-nummer 218 meegekregen.

                                                De Wereld van Pardoes 

 

Deze drie pins zijn uitgegeven op 11 december 2011 met een oplage van maar 500 stuks. Het logo in het midden is het logo van de TV serie die op Nickelodeon te zien is. De twee hoofdrolspelers Pardoes en Pardijn maken de set compleet. epp-nummers van links naar rechts 207 - 205 - 206

                                                  

 

    Winter Efteling 2011 - 2012

 Ook het winterseizoen 2011 - 2012 werden we weer verrast met een nieuwe winterpin, deze keer gehouden op de tweede zondag van de maand in december. Op de pin met vele blauwtinten werdt gekozen voor een silhouet van een door één paard getrokken slee met op de achtergrond het kasteel van Doornroosje onder een nachtelijke sterrenhemel. De pin kent een oplage van 750 stuks en je kunt hem voor €5.00 in De Loetiek bemachtigen. epp-nummer 204.

 

                                                                                                  De musical Droomvlucht

Deze met transparante steentjes ingelegde pin is een ware aanwinst van de musical set van de Efteling Pinparade. De Musical Droomvlucht. De pin is uitgekomen op de Eftelingpinparadedag van 4 oktober. In het midden van deze pin staat het logo met her en der een glittertje. Het plaatje heeft een gouden omlijsting. De pin kent een oplage van 1.500 stuks en een prijs van  €6,00. Het EPP nummer van deze mooie pin is 198. 

 

     Sprookjes Bestaan

De tekst "Sprookjes bestaan" en het Efteling-logo sieren de uitgegeven pinparadepin van 6 februari 2011. De pin kent een oplage van 1.000 stuks en werdt in de Loetiek verkocht voor €3,50. Het epp-nummer is 182.

 

 

 

                                                                                                 Anton Pieck  

Op 2 januari 2011 verscheen deze pin met Anton Piecks portret. De pin kent een oplage van 2 x 250 stuks en werd dan ook uitgegeven als limited edition. (niet meer verkrijgbaar) Het EPP-nummer van deze pin is 180.

 

 

 St Nicolaasplaets
 
Sint Nicolaas heeft al jaren zijn eigen standbeeld in de Efteling. Nu heeft onze goedheiligman ook zijn eigen pin. In de rand van de pin zijn 5 rode steentjes ingelegd en onder de tekst "St. Nicolaas" is de "E" van Efteling zichtbaar. Deze pin is uitgebracht met een oplage van 1.000 stuks tijdens de pinparadedag op 5 december 2010.  
   

 

                                                                     Swiss bob 25 jaar                             

 

De jaartallen 1985 en 2010 staan gedrukt in de ring rondom het getal 25 van deze pin uitgebracht op 7 november 2010 met een oplage van 1.000 stuks. De foto die voor deze pin is gebruikt stond ook op de officiële site van de Efteling bij de beschrijving van de attractie bij het uitkomen van deze pin, enkel is deze voor de pin 90 graden gedraaid. De foto laat zes parkbezoekers zien in een bobslee zoals deze sinds 2005 zijn waarbij men met 2 naast elkaar kan plaatsnemen, eerder kon men ook met 6 personen in een bob, echter toen achter elkaar.

 

 Huis van de vijf zintuigen
 
Deze pin is uitgegeven op 3 oktober 2010 en laat een impressie zien van het entreegebouw van de Efteling. Het gebouw dat geopend werd in 1996 heeft in werkelijkheid vijf punten op het dak. Elke punt staat voor een zintuig en wel: zien - proeven - horen - ruiken en voelen. Ook is er een verhaal dat gaat over een koning die overleed voordat hij kon aanwijzen welke van zijn vijf zonen koning zou worden waarbij elke zoon één van de vijf zintuigen zeer sterk ontwikkeld had. Later wees Pardoes de tovernar hen erop dat ze het beste samen konden regeren omdat de vijf zintuigen elkaar aanvullen en versterken. Volgens het verhaal was het gebouw waar de vijf zonen regeerder vroeger ook veel hoger, maar omdat het al zo oud is en ver onder de grond is gezakt steekt enkel het dak nog boven de grond uit. Deze mooie pin is helaas niet meer verkrijgbaar. Een gedeelte van deze pins is uitgedeeld aan personeel van de Efteling.  
 

  Klaas Vaak 

 
Klaas Vaak staat afgebeeld op de pin uit de Efteling Pinparade met nummer 175 uitgegeven op 5 september 2010 met een oplage van 1.000 stuks. Klaas Vaak is de bewoner van het zandkasteel gelegen op een eiland in Efteling Bosrijk waar ook de zandkabouters wonen en werken zodat er elke nacht voldoende zand is om te strooien in de ogen van kinderen die dan zoete dromen krijgen. Voor dit werkje heeft Klaas Vaak hulp van zijn trouwe uil "Oehoe Houde", samen vliegen zij door de nacht.                                                           

 

  Joris en de draak
 
Deze pin is uitgegeven op 4 juli 2010 ter ere van de opening van de dubbele houten racer-achtbaan "Joris en de Draak". De pin kent een oplage van 1.000 stuks. (niet meer verkrijgbaar)
 
In "Joris en de Draak" strijden twee teams (team water en team vuur) een strijd tegen de draak. De treinen gaan met een maximumsnelheid van 75 kilometer per uur over de baan. Het team dat als eerste de finish weet te bereiken wordt gehuldigd.